Tuesday, December 7, 2010

Abatorul cinci- Kurt Vonnegut

"Sa-mi dea Domnul puterea de a accepta ce nu pot schimba, curajul de a schimba ce pot si intelepciunea de-a pricepe ce pot si ce nu.

Printre lucrurile pe care Billy Pilgrim nu le poate schimba se numarau trecutul, prezentul si viitorul."

"Toata lumea, socotea el, se reintorcea la varsta prunciei si toata omenirea, fara exceptie, complota biologic pentru a produce doua fiinte perfecte numite Adam si Eva."

"Eu sunt trafalmadorian si vad timpul in totalitatea lui, asa cum ar vedea cineva straturile geologice pe un perete din Muntii Stancosi. Totalitatea timpului trebuie luata ca atare. Ea nu se schimba, nu se supune nici avertismentelor si nici explicatiilor. Ea pur si simplu exista. Luati-o moment cu moment si veti constata ca, asa cum v-am spus, noi toti nu suntem decat niste insecte prinse in chihlimbar."
"Si nici pe fiintele umane trafalmadorienii nu le vad numai cu doua picioare. Le vad ca niste uriase miriapode- la un capat cu picioruse de bebelus si la celalalt, cu picioare de om batran."
"(despre cartile trafalmadorienilor) Nu exista nici inceput, nici mijloc, nici sfarsit; nu exista nici suspans, nici morala, nici cauze, nici efecte. Noi apreciem in cartile noastre adancimile mai multor momente minunate, vazute toate in acelasi timp."
"Toate clipele trecute, prezente si viitoare au existat si vor exista vesnic."
"In realitate, Evangheliile propovaduiau urmatoarea invatatura: Inainte de-a omori pe cineva, asigura-te ca respectiva persoana nu are relatii influente."
"La urma urmelor, una dintre principalele consecinte ale razboiului este aceea ca oamenilor li se taie elanul de-a mai deveni personaje principale."