Sunday, October 23, 2011

Zbor deasupra unui cuib de cuci- Ken Kesey

"Capul lui are doua crestaturi mari, acolo unde cel care-o asistase pe mama lui la nastere ii ciupise teasta incercand sa-l traga afara. Pete aruncase mai intai o privire afara, zarind toate sculele din sala de nastere, care-l asteptau, si a priceput cam in ce lume urma sa se nasca, asa ca s-a apucat zdravan de tot ce-i era la indemana acolo inauntru sa scape de nastere."
"- Intelegeti, eu n-am ce sa mai fac, ce sa mai fac- nu-ntelegeti. M-am nascut mort. Nu ca voi. Voi nu va nascurati morti."
"...iar dac-as fi atat de natang sa le povestesc cuiva, mi-ar zice: "Tampitule, n-a fost decat un cosmar; nu exista lucruri asa de smintite ca o hala uriasa a masinilor in pantecul unui stavilar unde oamenii sunt ciopartiti de lucratori-roboti."
Dar daca nu exista, cum poate omul sa le vada?"
"Poate ca nu pricepea de ce nu eram in stare sa radem, dar stia prea bine ca nimeni nu-i cu adevarat tare pana ce n-ajunge sa vada si latura hazlie a lucrurilor."

Saturday, October 1, 2011

Iubita mea, Sputnik- Haruki Murakami

"La urma urmei, Pamantul nu se invarte cu atata truda in jurul Soarelui numai pentru a-i face pe oameni sa zambeasca fericiti."

"- E usor de zis cand e vorba de altcineva, a replicat Sumire. Tu n-ai fumat in viata ta o tigara.
- Daca n-am putea vorbi despre altii, am trai intr-o lume foarte sumbra, nu crezi?"

"Nu sunt decat una dintre fetele cu minte putina de care lumea se impiedica la tot pasul si nu fac decat sa umblu cu incapatanare dupa niste vise care n-au sa devina niciodata realitate."

"Orice motiv care explica totul cu atata usurinta e de fapt o capcana. Vorbesc din experienta. Cineva spunea o data ca daca exista un lucru care poate fi explicat intr-o singura carte, atunci nu merita explicat."

"Ca sa pot merge in aceeasi directie cu Miu, trebuie sa fiu mai usoara. Chiar si actul fundamental al gandirii este acum o povara pentru mine. Cred ca asa se explica lucrurile."

"[...] oamenii trebuie sa aleaga o strategie potrivita atunci cand incearca sa impace lucrurile pe care (cred ca) le stiu cu cele pe care nu le stiu. Aceasta strategie este- da, ati ghicit- ganditul. [...] Ce-ar trebui sa faca oamenii ca sa evite coliziunea, dar fara sa gandeasca? [...] C'est simple: oamenii trebuie sa viseze."

"Se spune ca a introduce intr-un roman vise (fie ele reale sau nascocite) este o incercare periculoasa si ca putini sunt acei romancieri de geniu care reusesc sa reconstruiasca irationalitatea viselor prin rationalitatea cuvintelor."

"Am inchis ochii si mi-am incordat auzul, gandindu-ma la urmasii satelitului Sputnik, ce strabat si acum spatiul, legati de Pamant numai prin gravitatie. Suflete singuratice intr-o inchisoare de metal, se intalnesc in bezna infinita a spatiului, trec unul pe langa celalalt si se despart pentru totdeauna, fara vorbe, fara promisiuni."