Thursday, August 12, 2010

Mircea Eliade- Incercarea labirintului

"Fascinatia unei calatorii nu tine numai de spatii, de forme si de culori- de locurile unde mergi si pe care le strabati-, ci si de numarul "timpurilor" personale pe care le reactualizezi. Cu cat inaintez mai mult in viata, cu atat am impresia ca aceste calatorii au loc concomitent in timp si spatiu."


Cred ca citatul nu e valabil doar pentru calatorii, ci pentru locuri in general, case, camere, paturi.


"Si acest "om fundamental", putem spune ca este "religios", oricare ar fi aparentele, deoarece este vorba despre semnificatia vietii. De ceea ce sunt sigur, e faptul ca formele viitoare ale experientei religioase vor fi cu totul diferite de cele pe care le cunoastem. (...) Care? N-as putea sa va spun. Marea surpriza este mereu libertatea spiritului si creativitatea lui."

"Crizele omului modern sunt in mare parte religioase, in masura in care sunt o constientizare a unei absente de sens. Cand omul are simtamantul ca a pierdut cheia existentei sale, cand nu mai stie care e semnificatia vietii, e vorba intru totul de o problema religioasa deoarece tocmai religia este un raspuns la intrebarea fundamentala: care este sensul existentei?"

"Astazi, nu numai sexualitatea e desacralizata, demistificata, ci si moartea: o ignoram, ii refuzam imaginea si ideea."

No comments:

Post a Comment